Kognitiv terapi og fibromyalgi

Kognitiv terapi lærer deg å håndtere utfordringer hensiktsmessig

March 28, 2024
Helse

Kognitiv terapi og fibromyalgi

Kognitiv terapi er en form for samtaleterapi med fokus på å identifisere og endre uhensiktsmessige, automatiserte tanker og handlinger. Denne terapiformen har vist seg å være hensiktsmessig for å hjelpe pasienter med kroniske smertelidelser som fibromyalgi, blant annet fordi den adresserer de psykologiske faktorene som bidrar til opplevelsen av kronisk smerte.

En amerikansk studie fra september2023 understøtter effekten av kognitiv terapi for denne pasientgruppen. Studien inkluderte 114 personer som ble delt inn i to grupper.

Den ene gruppen fikk behandling med kognitiv adferdsterapi, mens den andre fikk undervisning om sykdommen og hvordan de selv kan bidra til å lindre smerter.

Det viste seg at deltakerne som fikk kognitiv terapi hadde mindre vondt og tenkte annerledes om smerten åtte uker etter terapien. Dette kom fram via undersøkelser, egenvurdering av smertetilstand og MR-undersøkelser av hjernen.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Arthritis and Rheumatolog*.

 

Nina Melhus er kognitiv terapeut, utdannet gjennom Dialoggruppens kognitive metode. Artikkelen tar utgangspunkt i Dialoggruppens arbeidsmetode.

 

Bevisstgjøring, selvinnsikt og aksept

Det er menneskelig å motsette seg det du ikke ønsker. En kronisk og belastende diagnose som fibromyalgi, er forståelig nok vanskelig å akseptere. Selve plagene og smertene kan i seg selv være vanskelig å håndtere. I tillegg kommer alle de hverdagslige situasjonene hvor du har forventninger til noe du skal klare eller delta på og hvor dagsform eller smerter setter en stopper for dine planer og ønsker. Og som om ikke det er nok; fibromyalgi er en usynlig sykdom, hvor det dessverre fremdeles finnes en del fordommer. Det å ha en sykdom hvor symptomene er så diffuse, så svingende og samtidig usynlige, er ekstra vondt hvis du opplever å ikke bli trodd.

I kognitiv terapi er aksept et nøkkelord. Situasjoner som oppleves urettferdige og vonde mangler de fleste av oss gode strategier for å bare akseptere. Men å tilegne seg teknikker for å akseptere selv det som oppleves som uakseptabelt, kan gi bedre livskvalitet og mer glede til tross for omstendighetene. Et gammelt munnhell sier: «Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det.» Det er jo lett å si, men ikke så lett å gjennomføre på egen hånd. Her kan kognitiv terapi være til god hjelp. Gjennom bevisstgjøring og økt selvinnsikt, lærer du hvordan du lettere kan akseptere at ting er som de er.

Offermekanismen

I Dialoggruppens kognitive metode snakker vi om offermekanismen. Når man blir syk og får en diagnose som er nedslående, vil de fleste mennesker «gå i offer». Sagt på en annen måte; at man blir et «offer for omstendighetene» og kan bli overmannet av følelser som maktesløshet, oppgitthet, håpløshet, frustrasjon og fortvilelse. Dette er vonde og svært energitappende følelser.

Vi har alle ulike sårbarheter med oss i bagasjen vår. Sårbarhet handler om alle gamle smerter og sorger som kan ha samlet seg opp over tid. Gjennom terapien jobber vi med å gjenkjenne offermekanismen, utforske hvilke sårbarheter som er i spill, og skape en forståelse for hvorfor følelsesuttrykket i noen tilfeller kan bli veldig sterkt. Ved å forstå sine egne sårbarheter, er det lettere å møte seg selv med forståelse og empati, og lære teknikker for å unngå, eller å løfte seg ut av offertilstanden.

Kropp, kognisjon og energi

Videre ser vi på sammenhengen mellom det kognitive (tanker og handlinger), ditt energinivå til enhver tid og det endokrine systemet (kroppens hormonsystem). Ikke minst går vi inn i hvordan våre følelser og behov påvirker det hele. Kropp, kognisjon og energi påvirker hverandre gjensidig. For eksempel vil typiske fibromyalgi-symptomer som lav energi/utmattelse og smerter oppleves som stress for kroppen. Stress er en kjent trigger for fibromyalgi symptomer. Kroppen reagerer med å produsere stresshormonene adrenalin og kortisol. Alarmberedskapen i kroppen blir aktivert og smerter, tankestøy og uro øker. I sin tur kan dette utløse angst og katastrofetanker, som igjen tapper deg for energi. En vond og selvforsterkende sirkel.

Målet er å skape balanse i energi, kropp og kognisjon gjennom gode strategier for å håndtere stress, tanker/handlinger, samt å forvalte din egen energi.

Hjelp til selvhjelp

Gjennom kognitiv terapi vil du kunne lære teknikker for å håndtere vanskelige situasjoner på en hensiktsmessig måte, redusere katastrofetenkning og endre uhensiktsmessig atferd som kan forverre symptomene.

Kognitiv terapi kan være et verdifullt supplement til behandlingen av fibromyalgi. Ved å identifisere og endre uhensiktsmessige tankemønstre og utvikle bedre mestringsstrategier, kan kognitiv terapi bidra til å redusere smerte, forbedre livskvaliteten, og gi en følelse av kontroll over sin egen tilstand. Bedre for deg som er syk, og dermed også bedre for de rundt deg.  

Nina Melhus                                                                                                                                              
Kognitiv terapeut/Reg Homøopraktiker MNLH                                                                                        
Sertifisert veileder i funksjonell pust                                                                  
www.pustbevisst.no

 

*Kilde: https://acrjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.42672

Les flere artikler