Fibromyalgiens historie - Ikke en ny sykdom

Fra mystiske smerter til anerkjent kronisk sykdom

March 28, 2024
Innsikt

Fibromyalgi fra fortiden til i dag

Fibromyalgi er ikke en ny sykdom. Faktisk finnes det beskrivelser av lignende symptomer helt tilbake til Romerriket. På 1600-tallet begynte man å beskrive smerter som ligner på det vi i dag kjenner som fibromyalgi, og dette ble ofte referert til som revmatisme.

I 1904 introduserte den britiske legen Sir William Richard Gowers teorien om at personer med uforklarlige, utbredte smerter kunne ha betennelser i bindevevet rundt musklene. Han kalte dette "fibrositt", en betegnelse som betyr betennelse i fibrøst vev. Etter hvert fant forskerne ut at det ikke var betennelse som forårsaket smertene, men navnet ble likevel brukt en stund. Først i 1976 foreslo den tyske legen Hensch navnet "fibromyalgi", som betyr smerter i både muskel- og bindevev. Dette er navnet som fortsatt brukes i dag.

Smertepunkter og tidlige diagnoser

Tidlig på 1800-tallet beskrev en lege ved navn Dr. Balfour sammenhengen mellom smertepunkter på kroppen og utbredt smerte, noe vi i dag refererer til som "tenderpunkter." Dette ble lenge glemt, men på slutten av 1960-tallet begynte de kanadiske legene Smythe og Moldofsky å forske på tenderpunkter og deres tilknytning til fibromyalgi.

Diagnosen fibromyalgi var tidligere vanskelig å stille, ettersom symptomene ofte var diffuse. Smythe og Moldofsky foreslo klare kriterier for å kunne stille diagnosen. Disse kriteriene inkluderte utbredt smerte og tilstedeværelsen av et visst antall ømme punkter på kroppen.

En gradvis anerkjennelse

For omtrent 35 år siden holdt revmatolog Karin Øien Forseth et foredrag om fibromyalgi for en gruppe revmatologer. Etter foredraget reiste en av professorene seg og stilte spørsmålet: "Opp med en hånd de som tror at denne sykdommen sitter i hodet?" De fleste i salen rakk opp hånden. Da hun holdt et nytt foredrag for den samme gruppen 15 år senere, stilte den samme professoren det samme spørsmålet. Denne gangen rakk ingen opp hånden. Dette illustrerer hvordan diagnosen har fått en helt annen anerkjennelse i medisinske fagmiljøer enn tidligere. Fibromyalgi har gått fra å bli betraktet som en psykosomatisk lidelse til en sykdom med fysisk forankring, noe som har bidratt til økt respekt og forståelse for pasientene. Denne historien ble fortalt av revmatolog Karin Øien Forseth, som har vært en viktig bidragsyter til å øke forståelsen for fibromyalgi i medisinske miljøer.

Revmatolog Karin Øien Forseth

Standardisering av diagnosekriterier

I 1990 ble de første formelle kriteriene for diagnosen av fibromyalgi etablert av den amerikanske revmatologforeningen (ACR). Disse kriteriene satte krav til at pasienter måtte ha smerte i store deler av kroppen og smerte på minst 11 av 18 definerte punkter såkalte tenderpunkter, for å kunne få diagnosen. Andre symptomer som tretthet og søvnproblemer ble ikke inkludert i disse kriteriene, selv om de var vanlige blant fibromyalgipasienter.

Endringer i nyere tid

Etter hvert ble det klart at undersøkelse av ømme punkter var utfordrende for både leger og forskere. Derfor reviderte ACR sine kriterier i 2010, og kravet om tenderpunkter ble fjernet. Symptomer som tretthet, søvnproblemer og mentale utfordringer ble derimot inkludert igjen. Disse oppdaterte kriteriene ble ytterligere forbedret i både 2011 og 2016, og dagens diagnosekriterier legger vekt på å måle alvorlighetsgraden av fibromyalgi.

Fibromyalgi i dag

Fibromyalgi anslås å påvirke mellom 2 og 5 % av verdens befolkning, og tilstanden har en betydelig innvirkning på de som rammes, spesielt med tanke på livskvalitet. Selv om forskningen har kommet langt, er årsakene til fibromyalgi fortsatt ikke fullt ut forstått, og det pågår fortsatt forskning for å finne bedre behandlingsmetoder.

Fibromyalgiens historie viser hvordan vår forståelse av sykdommen har utviklet seg over tid. Fra å være en lite kjent tilstand, har fibromyalgi blitt anerkjent som en alvorlig kronisk sykdom som trenger både mer forskning og oppmerksomhet.

Artikkelen har i stor grad hentet faktaopplysninger fra informasjonsbrosjyre om fibromyalgi skrevet av Karin Øien Forseth, spesialist i revmatologi med doktorgrad i fibromyalgi. Artikkelen er forelagt og godkjent av Dr. Forseth før publisering.

https://fibromyalgi.no/wp-content/uploads/2024/02/WEB_-Informasjonsbrosjyre-for-pasienter-parorende-og-andre-interesserte.pdf

Les flere artikler